به گزارش راسخون؛ رئیس بنیاد صیانت از خانواده دادگستری شهرستان میبد، در حاشیه نشست آسیب‌های اجتماعی از توقف طلاق در شهرستان میبد خبر داد و گفت: با همه تلاش‌هایی که نهادهای دولتی و مردمی و بنیاد صیانت از خانواده دادگستری درآسیب‌های اجتمایی به ویژه طلاق در شهرستان میبد انجام دادند، در ده ماه امسال نسبت به ده ماه سال گذشته، پرونده‌های طلاق متوقف و آمار ازدواج ۱۸ درصد افزایش یافته است.حجت الاسلام علیرضا آقایی افزود: این اتفاق نشان می‌دهد با همکاری ارگان‌های دولتی و مردمی و برنامه ریزی بهتر می‌توانیم ازدواج را افزایش و شاهد کاهش مطلق طلاق باشیم. در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی به ویژه حوزه طلاق و خانواده قرارشد؛ اداراتی همچون بهزیستی، نهاد رهبری در دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش، صیانت خانواده دادگستری و اداره ورزش و جوانان با کمک فرمانداری، امور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی مخصوصا طلاق را از قبل از ازدواج شروع و با مشاوره حین و بعد ازدواج مراکزی را ایجاد کنیم که زوجین جوان بدون اینکه هزینه‌های خیلی زیادی را بدهند برای حل اختلافات خود مشاوره بگیرند.

رئیس بنیاد صیانت از خانواده دادگستری شهرستان میبد افزود: ورود حوزه‌های علمیه و اداره تبلیغات و ادارات تاثیر گذار در امر صیانت از خانواده و حذف موازی کاری درامور خانواده و پیشگیری از جرم و آسیب‌های اجتماعی با کمک فرمانداری و شهرداری به لحاظ کمک‌های مالی و معنوی و تشکیل ماهانه از مصوبات این جلسه بود.
 

آخرین آمار طلاق در ایران



ثبت احوال کشور در سال گذشته ۵۳۰ هزار و ۲۲۵ ازدواج و ۱۷۴ هزار و ۸۳۱ طلاق به ثبت رسیده است. براساس گزارش سالنامه آمارهای جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور، از کل طلاق‌های ثبت شده در سال ۱۳۹۸ در مجموع ۱۷۴ هزارو ۸۳۱ طلاق در کشور داشته‌ایم که از این میزان ۱۶۲ هزار و ۹۰۷ ازدواج در بخش شهری و ۱۱ هزار و ۹۲۴ ازدواج در بخش روستایی بوده و این درحالی است که در سال ۱۳۹۷ در مجموع ۱۷۶ هزار و ۹۲۲ طلاق در کشور به ثبت رسیده و از این میزان ۱۶۵ هزار و ۳۹۳ طلاق در بخش شهری و ۱۱ هزار و ۵۲۹ طلاق در بخش روستایی بوده است.از مجموع ۱۷۴ هزار و ۸۳۱ طلاق ثبت شده سال ۱۳۹۸ در کشور، کمترین طلاق به ترتیب مربوط به استان‌های ایلام با ۸۱۵ مورد، سمنان با یک هزار و ۱۹۶ مورد و کهگیلویه و بویراحمد با یک هزار و ۳۳۳ مورد است. از مجموع طلاق‌های ثبت شده استان ایلام ۷۰۹ طلاق در بخش شهری و  ۱۰۶ طلاق در بخش روستایی بوده است. همچنین در استان سمنان نیز یک هزار و ۱۴۴ مورد طلاق در بخش شهری و ۵۲ مورد طلاق در بخش روستایی بوده است. در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز یک هزار و ۱۷۳ مورد طلاق در بخش شهری و ۱۶۰ طلاق در بخش روستایی به ثبت رسیده است.همچنین، بیشترین طلاق ثبت شده در کشور به ترتیب مربوط به استان‌های تهران با ۳۱ هزار و ۷۳۳ مورد طلاق، خراسان رضوی ۱۸ هزار و ۳۸۰ طلاق و فارس با ۱۰ هزار و ۹۳ طلاق بوده است. از مجموع طلاق‌های ثبت شده استان تهران ۳۱ هزار و ۲۹۸ مورد طلاق در بخش شهری و ۴۳۵ طلاق در بخش روستایی رخ داده است. در استان خراسان رضوی نیز ۱۷ هزار و ۳۵۶ مورد طلاق در بخش شهری و یک هزار و ۲۴ مورد طلاق در بخش روستایی بوده است. در استان فارس نیز ۹ هزار و ۴۰ مورد طلاق در بخش شهری و یک هزار و ۳ مورد طلاق در بخش روستایی به ثبت رسیده است.
 

مهم ترین دلایل طلاق در ایران چیست؟



پژوهشگران دانشگاه الزهرا در یک مطالعه فراتحلیل نتایج این پژوهش‌ها را در بازه زمانی ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۷، مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران با بررسی ۷۰ پژوهش، عوامل بروز پدیده طلاق و پیامدهای منفی آن را ارزیابی کردند تا بتوانند بر اساس این یافته‌ها راهکارهای مناسبی برای کاهش آن ارائه کنند.

با بررسی نتایج این پژوهش‌ها مشخص شد که عوامل موثر بر طلاق در چهار دسته کلی «همسرگزینی نادرست»، «نقص دانش و مهارت همسران»، «عملکرد نامطلوب همسران» و «شرایط نامطلوب اقتصادی» قرار دارد.

ازدواج ناآگاهانه، نداشتن بلوغ لازم برای ازدواج، عدم برخورداری از سلامت روانی، شخصیتی و اخلاقی، تزلزل پایه‌های ایمان، عدم واقع‌گرایی در معرفی خود و شناخت همسر و عدم تناسب فردی و خانوادگی همسران در زمینه‌های مختلف؛ در دسته همسرگزینی نادرست قرار می‌گیرند که بخش قابل توجهی از طلاق‌ها ریشه در این موارد دارد. مهم‌ترین راهکار برای کاهش این نوع ازدواج‌ها آموزش جوانان و خانواده‌ها در زمینه نحوه صحیح انتخاب همسر است.

نقص دانش و مهارت همسران شامل انتظارات و توقعات غیرمنطقی همسران از هم، ضعف همسران در مهارت‌های رفتاری و شخصیتی، نداشتن شناخت کافی از یکدیگر، عدم تفاهم و درک متقابل، ناتوانی در حل اختلافات، نارضایتی جنسی و عاطفی همسران و برآورده‌نشدن نیازها و انتظارات است.

در این موارد اگرچه همسرگزینی به شیوه صحیح صورت گرفته، ولی به دلیل نداشتن آگاهی و مهارت‌های لازم برای ایفای نقش همسری، در تعاملات زناشویی مشکلات جدی به وجود آمده است و در نهایت به طلاق منجر خواهد شد. بنابراین برای کاهش طلاق‌هایی که ناشی از این عوامل هستند، باید برای آموزش مهارت‌های مورد نیاز همسران در زندگی زناشویی برنامه‌ریزی کرد.

عدم مسئولیت‌پذیری و انجام ندادن وظایف نقش همسری، تعارض نقش و تقسیم کار نامناسب، برآورده نشدن نیازها و انتظارات، چشم و هم‌چشمی و مصرف‌گرایی، استفاده نادرست از فضای مجازی، معاشرت‌های غیراخلاقی و ناپسند، اعتیاد به مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی و خیانت زن و مرد از عملکردهای نامطلوب همسران است که باعث طلاق می‌شوند. برای کاهش طلاق‌های ناشی از این موارد باید با شناسایی این همسران و ارائه دوره‌های آموزشی و خدمات مشاوره‌ای، عملکرد آن‌ها را اصلاح کرد.

دسته آخر از دلایل طلاق در جامعه، وجود شرایط نامطلوب اقتصادی مثل چالش تامین هزینه‌های خانواده به دلیل تورم، عدم امنیت شغلی، بیکار شدن مرد و عدم توانایی تامین مسکن مناسب است.

برای کاهش این طلاق‌ها باید متولیان اقتصادی کشور با تدوین سیاست‌های اقتصادی مناسب، برنامه‌های عملیاتی در راستای ایجاد امنیت شغلی و اقتصادی و رفاه خانواده‌ها اجرا کنند.
 

راهکارهای کاهش پیامدهای منفی طلاق



پژوهش‌های بررسی‌شده علاوه بر عوامل مؤثر بر طلاق، به پیامدهای منفی طلاق برای زنان و فرزندان نیز پرداخته‌اند. راهکارهای کاهش این پیامدهای منفی شامل: رفع چالش‌های حقوقی و خلاهای قانونی، آموزش والدین برای به حداقل رساندن آسیب‌های طلاق برای فرزندان، ارائه خدمات مشاوره‌ای برای زنان و فرزندان، فرهنگ‌سازی برای حمایت خانواده از زنان مطلقه و نیز اصلاح نگرش جامعه به زنان مطلقه و فرزندان طلاق، حمایت از اشتغال زنان مطلقه و کسب اطمینان از پذیرش کامل و متعهدانه فرزند ناتنی پیش از ازدواج مجدد، هستند.


اقدامات ضروری برای کاهش طلاق



پژوهشگران بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از این بررسی‌ها، راهکاری را در پنج مرحله پیشنهاد دادند:

گام اول: تنظیم محتوای مناسب برای تدریس در دوره‌های آموزشی مهارت‌های همسرداری براساس نظر متخصصان، متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی استان‌های مختلف؛

گام دوم: شناسایی افراد متخصص و شایسته برای تدریس در هر استان و تایید صلاحیت آن‌ها پس از شرکت در دوره‌های تربیت مربی؛

گام سوم: شناسایی مشاوران متخصص و متعهد برای اجرای مشاوره‌های هنگام ازدواج و برگزاری دوره‌های آموزشی و تایید صلاحیت آن‌ها؛

گام چهارم: کمک گرفتن از فارغ‌التحصیلان توانمند جویای کار در رشته‌های مرتبط از قبیل روان‌شناسی و مشاوره برای کاهش هزینه‌های اجرای برنامه ارزیابی و پایش منظم میزان موفقیت در زندگی زناشویی؛

گام پنجم: طراحی سامانه جامع خانواده موفق با هدف اجرای بهینه راهکارها، از طریق تسهیل دسترسی به افراد پس از ازدواج برای ارزیابی‌های دوره‌ای، شناسایی افراد نیازمند خدمات مشاوره‌ای، پیگیری نتایج خدمات و ارائه خدمات آموزشی و مشاوره‌ای متناسب با نیازهای خانواده‌ها در هر مرحله از زندگی.

نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «فراتحلیل پژوهش‌های طلاق در ایران در دو دهه اخیر (۱۳۷۷-۱۳۹۷) و ارائه راهکارهای کاهش طلاق و پیامدهای منفی آن برای زنان و فرزندان» در فصل‌نامه «زن در توسعه و سیاست» دانشگاه تهران منتشر شده است.

این مقاله از یک طرح پژوهشی در سال ۱۳۹۷ با حمایت مالی معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، استخراج شده است.


منبع:
1. بهار نیوز/ تنها شهر بدون طلاق ایران کجاست؟
2. اقتصاد آنلاین/ مهم ترین دلایل طلاق در ایران چیست؟
3. بهار نیوز/ آخرین آمار طلاق در ایران